Senaste nytt :)

8. sep, 2020

Hej allihopa!

Både Elsas och Honeys valpar är nu 2 veckor gamla. Alla valparna har öppnat ögonen och börjar se sig om samt resa sig upp på vingliga ben. De är så underbart ljuvliga. Under de kommande veckorna går utvecklingen fort och de kommer börja tulta runt och nyfiket undersöka lite mer av omgivningen. De kommer också börja känna igen mig och familjen när vi kommer in och de små svansarna viftar glatt. 

Elsas valpar kommer ha namn som börjar på N i stamtavlan. Vi brukar lägga ett superlativ först och sedan ett namn på samma bokstav. Som exempel kan vi ta pappan till Elsas valpar, Friends Always Jippie Jaxon från J-kullen. Så nu är det bara att börja fundera på fina superlativ och namn på N för Elsas kull (1 hane och 3 tikar) och bokstaven O för Honeys (2 tikar). Både familj och vänner brukar vara engagerade i att ge förslag på fyndiga namn.

Lilla Emil började på valpkurs i går. Det var roligt att få ägna honom egen tid. Han är en positiv och läraktig kille som antog alla utmaningar med stor motivation. Jag har också introducerat honom för rådjursklöven inför viltspåret som vi skall köra under vintern. Även det tyckte han var spännande och roligt. Härligt med arbetsglada hundar.

Bilden är på Honey och hennes två fina flickor.

Hörs snart igen!

 

3. sep, 2020

Ett härligt sommarminne från vår semester i juni på Öland. På bilden från vänster är, Emil, Julie, Elsa och Honey. Den som saknas är Fina som nu åter är i sitt hem hos Eva och Uno vilket vi är glada för. Fina trivs så fint i sitt egna hem och har där nu fått en liten människolillasyster.

Är så glad i våra små taxar så jag blir varm i hjärtat över att se dem alla så här. Tror att ni alla kan känna igen att man ibland kan uppfattas som lite fånig för att man hyser varma och hjärtliga känslor för sitt djur. Men det är rätt och riktigt för modern forskning har fortsatt att bekräfta att känslor och samspel med djur är viktigt och gör att vi mår bra. Men även forskning om djur visar att speciellt hundar har mer känslor och förmåga till samarbete än vi tidigare trott och att det kan liknas vid utvecklingsnivån hos ett förskolebarn. Häftigt va!

En spännande bok som jag läst har skrivits av Per Jensen, professor i etolog och forskare. Boken heter Hunden som skäms, myt eller verklighet. Den boken beskriver modern forskning på ett begripligt och faschinerande sätt vilket gör att man förstår att hundar kan mer än vi tidigare fantiserat om. Jag kan varmt rekomendera den :)

Våra små minitaxar mår bra och vi ser fram emot att ögon och öron kommer att öppnas i slutet av denna vecka eller i början av nästa.

Hörs snart igen!

31. aug, 2020

Nu är även Honeys småttingar fyllda 1 vecka. De äter och sover mest. Honey har gott om mat så de är riktigt runda och fina. Både Honey och Elsa har blivit lite socialare med oss nu och vill ibland komma ut några minuter för att få lite gos av sina människor. I början när de har valpar brukar de inte alls vilja lämna sina små ens för en sekund. Rastningen gör de bara när det är absolut nödvändigt. Detta beteende är förstås helt naturligt och livsnödvändigt för de små som måste ha sin mor nära för att kunna hålla värmen och må bra. I slutet på andra veckan brukar valparna öppna ögon och öron så en spännande vecka väntar :D

29. aug, 2020

Hej igen!

I dag är Elsas valpar 1 vecka gamla. Elsa mår bra och har återfått sin ursprungsform som en liten kaningtax. Som tur är har hon en riktigt bra mjölk som hon matar sina små med. De är alla riktigt runda och goa. Elsa är en riktigt cool mamma som är trygg och lugn  i allt hon gör med sina småttingar. På bilden så ligger en valp på tvären under de andra valparna längst med Elsas kropp för att nå, som han tycker, bästa tutten ;)

Allt går bra med Honey och hennes små också. De är 1 vecka gamla om 2 dagar så då kommer det ny bild på de gänget också.

Emil, vår 5 månader gamla unghund, får nu stå lite mer på egna ben utan de vuxna tikarna vid sin sida. Vi har varit på kortare hundpromenader med kompisar och deras hundar och det har varit kul tycker Emil. Idag har vi börjat träna lite mer inför att han skall ställas ut framöver. Emil är en nyfiken och glad kille som gillar att göra olika saker. Vi tränar också hantering och att han skall vara lugn när vi klipper klor eller kontrollerar öron och tänder. Det går riktigt bra för han har börjat förstå att om han är passiv när jag håller i honom så får han en godis :D

Trevlig helg önskar jag er alla!

25. aug, 2020

Nu äntligen är även Honeys valpar födda den 24 augusti. Efter en lång natt innan med vatten avgång och krystverkar utan att någon valp kom ut fick vi åka till djursjukhuset. Honey fick där göra kejsarsnitt. Som tur var klarade hon det bra och ut kom två tempramentsfulla tjejer som undrade var maten var. Alla tre mår bra och nu har friden lägrat sig på det Ekelundska residenset :D

Även dessa valpar har redan presumptiva valpköpare på gång.

Under nästa år planeras det finnas nya valpar hos oss.

Ha det bra där ute!